Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

6. Energia, energia megmaradás (ráadás), energiatudatosság

III. Az erő

2020. január 05. - adecker

Energia

4-ről 5-re javítás is energia, a sportolás is energia, az evés is energia. Mind változást hoz létre a környezetben. Ez a változtató képesség az energia. Az idők során kiderült, hogy az életünk legfontosabb fogalma az energia. Ezért fontos vele alaposan foglalkozni.

Az energia = változtató képesség             jele E     mértékegysége: joule, J, kJ, 1000 J = 1kJ        0,3 kJ = 300 J.

 

enegiafajtak_1.JPG

A reggeli kávém mozgási, helyzeti, belső energiáját is tudom változtatni! Kirohanok vele a konyhából, számhoz emelem, melegítem. Rugalmas vagy mező energiája nincs ☹.

A mezők energiáját leginkább a kölcsönhatásaikon láthatjuk/mérhetjük. Pl. az elektromos és mágneses vonzás/taszítás mozgást eredményez. A gravitáció pedig függőlegesen gyorsítja a tárgyakat.

Energiák egymásba alakíthatók – leggyakoribb a mozgási => belső energia átalakulás

Energiamegmaradás

Az energia megmaradás törvénye – az egyik legfontosabb fizikai elv!

Minden zárt rendszerben
állandó az energia.

 

=

Két anyag kölcsönhatása közben amennyivel az egyik energiája nő, annyival csökken a másiké.

Energia nem keletkezik és semmisül meg, csak az egyik energiafajta a másik fajtává alakul.

Erről napokig, hetekig lehet beszélni, most azonban csak ennyivel kezdjünk, lényeg, hogy ismerkedjetek a fogalommal, szokjátok az energiával kapcsolatos gondolatokat. Amennyire lehet, nézzétek át alaposan a fenti ábrát, ez segít az energiával ismerkedésben.

Az energia kapcsán nem lehet megkerülni az ilyenfajta kérdéseket: zöld energia? megújúló energia? kimerül a Föld energiatartaléka?

Az ember ökológiai lábnyoma

Az a földterület, amelyre évente az embernek szüksége van, hogy a szükségleteit megtermelje, előállítsa.

Országonként, földrészenként más és más.
Ez a mostanság kitalált fogalom azt méri, hogy mennyi természeti energiát használunk a mindennapjainkban. Amint sejtitek, ez egyre nő.
1960-ban egy földlakóra vetítve ez az érték 0,8 hektár volt, ami 2014-re 2,2 hektárra nőtt.

 

A Föld elméleti eltartóképessége (létszám/földterület) személyenként 2014-ben 1,8 hektár volt. Tehát becslések szerint túlléptük a Föld eltartóképességét. Mit lehet akkor csinálni? Hogyhogy mi mégis békében itt élünk és mi bizony nem vesszük észre ezt a 'kinövést'? Aki erről ír egy házi dolgozatot, ötöst kap tőlem.

Túllövés napja: Az a nap az adott évben, amikor elérjük/felhasználjuk/kimerítjük a számunkra a Föld által biztosított energia mennyiséget. 2014-ben augusztus 20. volt.

  • Legyen életünk része az energiatakarékosság, energiatudatosság. Helytelen és káros válasz, hogy én egyedül mit érek a tudatosságommal. Erre igaz maradéktalanul a mondás: Sok kicsi sokra megy!!!

Apró kiegészítés: a teljes folyamatot, ciklust kell mindig nézni a környezetvédelemben, az energiatudatos viselkedésnél. Pl. a ma divatos elektromos autó ugyan a fosszilis energiával (kőolaj) spórol, a károsanyag kibocsátást, ezáltal a légyszennyezést csökkenti. Ennek fejében ez az autó több elektromos áramot használ fel és ennek az elektromos áramnak az előállítása, szállítása az erőművekben növeli a környezetszennyezést. Tehát az igazi megoldás nem az elektromos autó, hanem a bicikli, a tömegközlekedés, az autókölcsönzés!

Bizonyára olvassátok, halljátok, hogy az emberiség (és főleg a 15-30 éves korosztály) egyre nagyobb része környezetvédő, másik része pedig tagadja ennek fontosságát. A környezetvédők azt mondják - egyre hangosabban -, hogy a klímakatasztrófa elkerülhetetlen, a másik tábor pedig kamunak, svindlinek, a világ elitje összeesküvésének állítja be a jelenséget. Kinek higgyél?

A téma nagyon összetett, emellett sokféle nézőpont, értékelési szempont létezik. Ezért lehet olyan sokféle véleményt felhozni.
Én személy szerint a környezetvédők mellett állok, saját magam is környezettudatosan élek. Látom, hogy a zöldek sok túlzó érvet használnak. Határozottan azon a véleményen vagyok, hogy a Föld állandóan változik, most éppen egy melegedési folyamatban élünk, DE sajnos az emberi tevékenység ezt a nélkülünk is létező folyamatot sajnos nagyon-nagyon felgyorsította. Sok jel mutatja számomra, hogy tényleg az utolsó pillanatokban lehetünk, amikor még tehetnénk valamit. Ha pedig az egyén a maga egyéni szintjén nem tesz meg mindent az említett folyamat ellen, akkor "magunk alatt vágjuk a fát".

Nézzétek meg ezt a két sokkoló videót:

Katt ide<<<, vagy probléma esetére: https://www.youtube.com/watch?v=jYOhXH5vouI

A második mutatja, hogy nem is kell olyan messze menni a szemétszigetet megnézni:
Katt ide<<<, vagy probléma esetére: https://www.youtube.com/watch?v=0S-r1jVv0ik

HF: dolgozat a környezettudatosságról

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr4015395146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása