Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

3. Az idő mérése (9. oldal)

I. Testek, folyamatok mérhető tulajdonsága

2019. szeptember 19. - adecker

Mérhetünk időtartamot és az is mérés, ha megmondjuk, mikor történt egy esemény.

Mérhetünk karórával, kvarcórával, metronómmal (lásd a tankönyv 10. oldal jobb alső sarka) stopperrel, napórával, homokórával, ingával, ... .
Sőt számolással is mérhetünk. Biztos ismeritek, hogy ha tagoltan számoltok: tizenegy, tizenkettő, ... akkor mindegyik számjegy kimondása 1 másodperc elmúlását jelenti.

Az idő jele a fizikában t, SI mértékegysége a secundum (sec).

Már a legrégebbi őseink is mértek időt. Pl. megfigyelték, hogy az égbolt látványa változik, de periódikusan visszatér ugyanaz a látvány a fejünk felett. Ez a periódus lett az egy év. Az időmérés rövid történetét olvassátok el a tankönyvben.

A mérés pontossága igen-igen lényeges fogalom és igen lényeges, hogy mennyire pontos egy mérőműszer. Ezt az időmérésnél lehet nagyon könnyen szemléltetni. Ha az órád nem jár pontosan, akkor egy hónap alatt akár egy perc eltérés is lehet az órád és a rádió-TV pontosidő jelzéséhez képest. A fizikai méréseknél mindig törekedni kell a mérés körülményekhez képest lehető legpontosabb elvégzésére.
Erről volt szó korábban a recept és a kémiai folyamatok összehasonlításánál /1. A mérés (4. oldal)/.

Hf: munkafüzet 12/1,3 és 13/6,7,8,9. Szorgalmi: 12/4

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr3215125832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása