Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

2. Néhány erőfajta (28. oldal)

III. Az erő

2019. december 20. - adecker

Az előző posztban ígértem egy érdekességet. Nos kettő is lesz belőle és itt mindjárt leírom.
1/ Az előző lecke elején azt írja a könyv, hogy az erőhatás testek olyan egymásra kifejtett hatása, amely alak-, illetve mozgásállapot-változásban nyilvánul meg. Ettől különböző meghatározás van az összefoglalásban: "erőhatás következtében a testek mozgásállapota, illetve alakja is megváltozhat.A különbség a feltételes mód! 
2/ Miért szoktuk HIBÁSAN azt mondani, hogy 1kg egyenlő 10 N-nal?

1/ A megengedő feltételes mód azt jelenti, hogy meg is történhet, de nem szükségszerű. Gondolj arra, amikor nagy erővel nyomsz egy nehéz szekrényt jópár másodpercig, mert odébb akarod tolni. Bele is izzadsz, akkora erőt fejtesz ki. Mégsem történik semmi. Tehát erőhatásra nem változik meg a szekrény mozgásállapota. Gondolj arra, hogy ráütsz egy asztalra. Nem változik az alakja, bár volt erőhatás. Bele is fájdult a kezed. Ellenben egy karate bajnok nagy erővel, keményen üt rá és ekkor eltörik. Alakváltozás. Nos ezért van a feltételes mód.

Miért írtam le ezt a látszólag jelentéktelen dolgot ilyen részletesen? Mert ez az apróság jól mutatja, hogy a fizikában pontosan, egzektul, korrekten kell foglamazni, különben rögtön ellenpéldát lehet mondani. Vagyis meg lehet cáfolni a pontatlan kijelentést.

A 2/ előtt pár erőfajtát mutatok be: i/ gravitációs erő, ii/ tartóerő, nyomóerő, iii/ súlyerő, iv/ súrlódási erő.

i) Gravitációs erő
Majdnem mindenki ismeri Newton almájának a történetét. Az alma leesett a fáról és így a mester nagy felismerésre jutott. Felfedezte, kimondta a gravitációt, a tömegvonzást. Tehát minden testre hat a Föld gravitációs ereje, minden testet vonz a Föld. Ezért esik függőlegesen lefelé minden elejtett test. Legyen az egy tollpihe vagy egy erkély az omladozó házról.
Sőt általában minden test, akármilyen kis tömegű is, vonzza a másik testet. 

tomegvonzas.PNG

 Az erő definíciójából kiolvasható és írják is a tankönyvek, hogy 1 N az az erő, amely 1kg tömeget 1 sec alatt álló helyzetből 1 m/sec sebességre gyorsít. Tehát az 1 kg-ot 1 sec2 gyorsulással mozgat. Ehhez

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr8315359514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása