Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

2. Hőterjedés (66. oldal)

V. Hőmérséklet, halmazállapot

2020. március 26. - adecker

A hőterjedés leckével (a 66. oldalon) kapcsolatban elég lesz a három szót megjegyezni, a tartalmát úgyis kifejezi a közbeszédben is alkalmazott értelme.
- hővezetés
- hőáramlás
- hősugárzás
Ezek a hőterjedés fajtái. Ezeket mindjárt körülírom. Olvassátok el a könyvet, elég olvasmányos. Kötelező volna a tankönyvből megjegyeznetek
- azokat a mondatokat, amelyekben vastagbetűs szó van és
- az összefoglalást.

  • Hővezetés
    az állapotváltozás (a melegedés vagy hűlés) a szilárd testben részecskéről részecskére terjed – tehát a részecskék helyben maradnak. Legnyilvánvalóbb hővezetés az, amikor a forró levesbe tett kanál levesből kilógó végét megfogva ’megégeted’ a kezed.
  • Hőáramlás
    itt a részecskék elmozdulása közvetítésével változik a hőmérséklet – ezt megfigyelhetitek a tea melegítésekor.
  • Hősugárzás
    az egyik anyag hőmérséklete közvetlen érintkezés nélkül befolyásolja a másik anyag hőmérsékletét – ilyen a konyhában az elektromos hősugárzó.

Ha itt a hő terjedésével foglalkozunk, akkor még az lehet érdekes, hogy ez milyen gyorsan történik és az egyes anyagoknál ez egyenlő vagy különbözik - szakszóval: függ-e az anyagi minőségtől. Most szerencsétekre nem megyünk bele a részletekbe, csak azt a különbséget kell tenni, hogy egy anyag hőszigetelő vagy hővezető. A tankönyvi lecke legelső mondata és a hungarocellről mesél, ami hőszigetelő és ugyanígy hőszigetelő a lábosok füle. Hiszen a forrásban levő kajával teli lábost is megfoghatjátok a fülénél fogva.
Hővezetőnek kell lennie a napkollektor, napelem anyagának vagy a hőmérőben levő folyadéknak. 

Ezen kívül még előkészítem a többi leckét ezzel a strukturált, jól áttekinthető ábrával.

Halmazállapot változás:

Itt egy ábra többet mond ezer szónál. Gondolom, az egyes folyamatok neve ismerős. Itt az ábrán az egyes halmazállapotok átalakulásának nevét olvashatod le rendezett struktúrában.

halmazallapot.PNG

A fagyás és az olvadás ugyanazon a hőmérsékleten megy végbe. Hasonlóképpen a forrás és a lecsapódás is. Ezekre a hőfokokra az jellemző, hogy ezeken a fix hőmérsékleteken az anyag több ideig ’tartózkodik’ a melegítés, hűtés közben, mint más hőfokokon.

HF: Válassz ki 5 feladatot a munkafüzet 52-53. oldaláról úgy, hogy a 10. mindenképpen legyen közöttük. Persze többet is megválaszolhatsz, de ötöt elvárok.

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr7015560922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása