Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

4. Közlekedőedények, hajszálcsövesség (52. oldal)

IV. Kölcsönhatások

2020. március 01. - adecker

Ebből a leckéből csupán a definíciókat írom ide, a többi teljesen jól, érthetően le van írva a tankönyvben. Az ábrák is kifejezőek, egyszerű a két fogalmat megismerni, megtanulni. Ebben a rövid bejegyzésben olyan jelenségeket, eszközöket veszünk sorra, amelyek működését a folyadékok nyomása magyarázza.

Itt fentebb egyben azt is igazoljuk, hogy a hidrosztatikai nyomás nem függ az edény alakjától!!!

1/ Közlekedőedények: azok az alul összekötött és felül nyitott szárú, csőrű edények (lehet több is), amelyek alul úgy vannak összekötve, hogy a folyadék szabadon áramolhasson köztük. Mint itt az ábrán látható. 
Tulajdonképpen ilyen edény a korábban megismert U alakú mano-méter is. Két egyforma függőleges üvegcső alul összekötve.

A lényeges tulajdonság, hogy a közlekedőedények MINDEN szárában a nyugvó folyadék felszíne ugyanabban a vízszintes síkban - a vízszintben - van. Ez a miatt van, mert egy általános fizikai elv szerint a rendszer egyensúlyra törekszik, vagyis itt konkrétan a folyadék arra áramlik, amerre az egyes 'csövekben' a hidrosztatikai nyomások kiegyenlítődnek.
Jól ismert (hatalmas) közlekedőedények a vízgyűjtő területek, a települések vízvezetékrendszere, de a zsilipek és az infúziós palack is.

 

 

2/ Hajszálcsövek: az egészen kis belső átmérőjű csövek, más néven kapillárisok. Ezek tulajdonképpen kivételek a közleke-dőedények rendszeréből, mert amint a rajzon is látható, a hajszál-csövekben a vízszintestől, az egyensúlytól eltérő folyadékoszlop magasságok alakulnak ki. Ez nem a 10 sorral előbb említett elv megsértése, hanem
- az úgynevezett felületi feszültség,
- a folyadék és a cső közötti tapadásból származó erők
együttes hatása emeli fel a folyadékot a gravitáció ellenében.
Erről most nem tanulunk, csak megemlítem* - jó, ha tudtok róla.
Sok helyen tapasztaljátok ezt a jelenséget, a hajszálcsövességet:
- a szivacsba, az itatósba felszívódik a víz,
- az újságpapírba beszívódik a tinta,
- a házak vizesednek (a téglában levő apró, vékony repedésekben)
- kiszárad a talaj (de kapálással ez megakadályozható).

hajszálcsövesség: Ha egy közlekedőedény ágai között hajszálcsövek is vannak, a folyadékfelszínek nem ugyanabban a vízszintes síkban helyezkednek el.

 

Hf: Tankönyv 52-54. oldal tanulni, 54. oldalán a kérdéseket megválaszolni 

* Ha a folyadék részecskéi között kisebb a vonzóerő, mint a folyadék és a hajszálcső részecskéi között, akkor a folyadék a hajszálcsőben felemelkedik.
Ha a folyadék részecskéi között nagyobb a vonzóerő, mint a folyadék és a hajszálcső részecskéi között, akkor a folyadék a hajszálcsőben lejjebb ereszkedik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr7415499342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása