Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

7. Összefoglalás (62. oldal)

IV. Kölcsönhatások

2020. március 07. - adecker

Ahogy szoktam, felteszem ide a tankönyv oldalának fényképét. Ez tartalmazza a tényleg szükséges tudnivalókat.

Egy pontra azonban itt felhívom a figyelmedet: a baloldalt alul levő 'úszás, lebegés, elmerülés' táblázatban van egy pontatlanság. Ha végiggondolod a táblázat tartalmát remélem, feltűnik, hogy a <, =, > relációk közül egy látszólag nem logikus. Az ÚSZIK alá az erőknél = jel van, nem pedig a < jel.

Ez a következetlenség azonban jogos ÉS kiegészítésre is szorul. Amíg az Fg gravitációs erő a test egészére vonatkozik, addig az Ff felhajtóerő csak a test vízbemerülő részére! A testnek csak a folyadékba merülő része szorít ki folyadékot, a többi nem. Ezeknek viszont egyenlőnek kell lenni, mert a test a folyadék felszínén egyensúlyban van. Tehát a lefelé ható gravitációs (súly-) erővel a felfelé (csak a bemerülő részre) ható felhajtóerő egyensúlyt tart.

Ebből az is következik, hogy ez alapján ki tudod számítani, az úszó test hányad része kerül a folyadékfelszín alá, Nem húzom az idődet a számítással, csak egy megjegyzésre érdemes adatot említek. A jég sűrűsége 90%-a a vízének és a jéghegy 90%-a van a víz felszíne alatt. (Ezért kerülik nagyon az Északi és Déli sarkok közelben hajózók a jéghegyeket.

Végül ajánlom, hogy olvad el figyelmesen a tankönyv 57. oldal tetején levő példát. Tanulságos.

iv_ofoglalas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr8015509340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása