Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

A tanulásról

Használd az eszedet!

2019. szeptember 11. - adecker

Az első órákon a tanulás volt a középpontban. Beszéltünk a jegyzetelésről, a tanulási módszerekről és két videót is levetítettem nektek. Egy- két gondolatot, megjegyzést írok ide ismétlésképpen. Tanácsolom, hogy beszéljétek meg ezt szüleitekkel, vagy osztályfőnökötökkel, idősebb testvérrel. Elsőre bizonyára szokatlan, hogy ilyen témáról beszélünk, de higgyétek el, megéri.

Megéri, mert ha hatékonyan* tanultok, akkor
- több idő jut az egyéb kedvenc időtöltésetekre, pihenésre, alvásra;
- több sikerélményetek kapcsolódik majd a tanuláshoz, egy kis idő múltán 'élvezni' is fogjátok;
- nem lesz unalmas és macerás a tanulás, tehát nem fogod kerülni;
- jobb jegyet kaptok, ami nektek is, szüleiteknek is tetszeni fog.
- nagyobb lesz az önbizalmad, tehát a vizsgára, a felelésre jobb jegyet kapsz.
Végeredményben több jutalmat kaptok, könnyebben eléritek szüleiteknél, amit szeretnétek tőlük.

* a hatékony tanulás azt jelenti, hogy gyorsan végeztek és nagyobb %-ban marad meg a fejetekben a tanult anyag/téma. 

Egyéni módszerek/stílus

Hangsúlyozom, a jegyzetelés és a tanulás egyedi. Ez azt jelenti, hogy neked más az ideális, a hatékony, mint nekem. Ez függ a korábbi tapasztalatoktól, bevált gyakorlattól és az élettani sajátosságoktól.
Elsősorban az befolyásolja a nektek jó stílust, hogy milyen típusok vagytok a tanulás szempontjából. A szokásos osztályozás a következő:
- aki a képekre emlékszik, a látvány ragadja meg. Ő pl. rajzoljon képeket az információhoz!
- aki a hallottakra emlékszik, a szóbeli magyarázat marad meg benne, Ő félhangosan fel is mondja,
  amit  olvas.
- aki szereti leírni azt amit éppen olvas, tanul.
- aki megfogja, megszagolja, megízleli, megcsócsálja az új dolgokat. Ez a tanulásban nem játszik szerepet.

NAGYON LÉNYEGES: Nem ez határozza meg, mit kell tenned, ez csak árnyalja a kérdést, a konkrét taneszközök kiválasztásában segít. Nem ez a típus a legfontosabb, hanem az ettől független technika, technológia.

1/ Jegyzetelés

Lezsák Benedek volt Kalászsulis társatok készítette azt a videót, amit órán megnéztünk. Ennek kivonata:

Indoklás: a tanár elmondja az anyagot, sok új információt hallotok, nehéz követni az előadást. A jegyzetet pedig otthon át lehet olvasni, ki lehet egészíteni. A jegyzet alapján könnyű felidézni és memorizálni a tananyagot.

A jegyzetelés eszközei:

  • tagolás
  • kulcsszavak használata (kulcsszó az, amiről beugrik neked a teljes fogalom, történet, vagy éppen vicc)
  • röv. (rövidítés)
  • kiemelés
  • tömörítés

A videót letölthetitek és megnézhetitek újra. Itt a link, ha a katt nem műxik:

https://drive.google.com/open?id=1ObbIUk4C1i0U8gC4U-cQMmTDTzAtWy_k   Figyeljétek meg, milyen jó képekkel 'festette' alá a mondandóját. Ez is segít a megértésben, a visszaemlékezésben.

2/ Tanulás

A Youtube-ról néztünk meg egy videót. Egy vlogger (aki videóval ír blogot) mesélte el, milyen tanulási technikák vannak.
Előtte azonban meglepett bennünket azzal, hogy a hagyományos újraolvasás, aláhúzás, összegezés nevű technikák kevéssé hatékonyak a kutatók szerint. Tehát nézzük meg, mi az új kínálat!

Első lépés bármiféle tanulási technika előtt, hogy elő kell készíteni a terepet, meg kell tisztítani a zavaró körülményektől. Egyél, igyál, pisilj, csinálj rendet a tanulóasztalodon, relaxáljál és főleg rakd el a telefonodat! Ha számítógéppel tanulsz, akkor kapcsold ki azokat a programokat, amelyek nem a tanuláshoz kellenek! CSAK a lecke meg a rend legyen előtted és biológia szükséglet se akadályozzon! Ez a tanulás alatt végig érvényes tanács-követelmény!!!

A videó szerint a korszerű tanulási technikák a következők:

1/ Részekre osztás Több részletre osztva tanuljál és az egyes részletek között tartsál szünetet! A szünetet tényleg pihenésre használd, ne más jellegű tanulásra, chat-re, SMS-re figyelésre. Pl. kis torna, légzőgyakorlat. Az agy úgyis szereti a friss oxigént.
Kísérletezd ki, mennyi neked egy részlet! 15 perc? 40 perc? Tehát mennyit tudsz egyhuzamban koncentrálni, mikor jön el a fáradtság, mikor száll le az agyadra a köd? Ezt ne várd meg, előtte kezdjed a szünetet, kapcsolj ki!

2019-09-10.png

2/ Felidézés, visszakeresés. Ha végeztél egy anyagrésszel, akkor tedd félre és írj le mindent, mindent, (bármit) ami eszedbe jut a most tanult anyagról!
Utána ellenőrizd, mi helytelen, mi maradt ki, mi logikátlan, hol tévedtél? Ha van ilyen, akkor azt a részt alaposabban nézd át még egyszer.
Ha kell, ismételd meg a mindent leírást, az aktív felidézést!
Tanács: a konkrét anyag tanulásának kb. 30 %-a legyen az olvasás és többet, kb. 70%-ot töltsél az AKTÍV felidézéssel.

visszaszerzes.png
3/ Kérdezz saját magadtól! Magyarázd el, tanítsd meg valakinek az elsajátított anyagot, mert ekkor derül ki, mit nem értesz, miben vagy bizonytalan. Az ok-okozati összefüggések megértésének birtokában agyad könnyebben, jobban tudja tárolni az infot. kerdezz2.PNG
4/ Kép + szöveg. Ha elolvastad az anyagot, akkor keress hozzá képet, videót. Ha nem találtál, akkor rajzolj te. Ezután váltogatva magyarázz a képről a szöveg letakarásával, félretételével, majd idézd fel, rajzold le a képet a szöveg alapján (persze az előző kép ne legyen előtted!). kep_es_szoveg.PNG


Mindegyik technikát tanácsos kiegészíteni a példák, hasonlatok, összefüggések keresésével. Az agy jobban raktároz konkrét dolgokat. Ezért jó a példák, hasonlatok keresése. Ezek demonstrálnak, magyaráznak, tehát megértést generálnak. A legjobb példák pedig a te mindennapi életedből származó képek, történetek, adatok, kapcsolatok!

Az elején már írtam, de megismétlem, mert LÉNYEGES. nincs egyedül üdvözítő módszer. Ami nekem jó, az esetleg neked nem tetszik, nem hatékony. Tehát kísérletezd ki, keresd ki, melyik technika segít teneked és azt alkalmazd!!!

Ui. (ez az utóirat rövidítése):
1/ Akár sportolsz, akár nem, biztos tudod, hogy az edzés is bemelegítéssel kezdődik, de előtte átöltözöl, időben elintézed az evést-ivást és pisilsz. Az edzés során gyakorolsz, ismételsz, személyre szabott módszerrel végzed az edzést. Közben pedig időről-időre lazítasz. Ugye hasonlít ez a tanuláshoz?
2/ Ezek a témák természetesen nem csak a fizikában használhatók és nem csak hetedikben. A többi tárgy vagy hobbi téma, kiegészítő érdeklődés során is meg kell tanulnotok valamit, tehát jegyzetelni, memorizálni kell. A leginkább érdekes pedig az, hogy akár tisztában vagyunk vele, akár nem, a mai világban már élethosszig tartó tanuláshoz kell hozzászoknotok!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr715060226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása