Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Ismered a tankönyvedet?

2019. szeptember 26. - adecker

Az év elején beszéltem róla, de most itt ki is posztolom, amit a tankönyv és munkafüzet hasznáatáról szerintem tudni érdemes.

1. Az órákon szinte mindig egy anyagrészt beszélünk meg. Elég egyértelmű, hogy hol tartunk, de persze az órák elején elmondom, mi a cím. Ez a tankönyvi lecke címével egyezik.

Én az órán a tananyagot egy logikai gondolatmenetre fűzöm fel.
Szerintem ez könnyebben feldolgozható, mint a bulvárujsághoz hasonló, rengeteg apró cikket tartalmazó színes tankönyv. Viszont a tankönyvi képek, ábrák, apró infók szintén hasznos kiegészítők! Ezeket is át kell nézni, el kell olvani, meg kell jegyezni!

Az órán feldolgozott anyagot a tankönyvben el tudjátok olvasni, az órai jegyzetet a füzetetekben át tudjátok nézni, ki tudjátok egészíteni. Az alapján írjátok meg az írásbeli házi feladatot.

Ezzel az anyagot már legalább háromszor átvettétek.
1/ óra 2/ tankönyv 3/ jegyzet
és egyszer a hf-fel a tudásotokat ellenőriztétek is.

Majd nézzétek meg a lecke végén található ÖSSZEFOGLALÁS részt.

Ez után jön a legfontosabb; a KÉRDÉSEK, FELADATOK megválaszolása. Ha ez sikerül, akkor az anyagot tulajdonképpen elsajátítottátok. OK. A tanulás hatékonysága szempontjából igen-igen hasznos, ha még valakit meg is tanítotok erre az anyagra. Ha nincs valódi személy (szülő, testvér, ...), akkor magatokban képzeljétek el a szituációt. Ugyanis a 'tanuló'-nak meg kell magyarázni az anyagot, egy-két összefüggést, más témához kapcsolódást is ki kell fejteni. Hiszen az érdeklődő tanuló belekérdez!

A fizika tanulás különlegessége (hasonlóan más természettudományokhoz) a "kísérletezés". Amennyiben egy pici lehetőségetek is van, saját magatok hajtsátok végre a részletesen körülírt kísérleteket. Ezt segíti még a sok kép és rajz, amivel azt szemléltetjük, hogy a fizika teljesen körbefog, körbeölel bennünket. Legtöbbször otthon könnyen fellelhető tárgyakat lehet ehhez használni.

Mindezt a tankönyv legelső oldalán is megnézheted, az "Üdvözlünk a 7. osztályban" címmel.

Segítség: A tankönyv hátoldalán olvashatjátok a QR kód mellett az okosportál.hu webcímet. Mi ez?
Ha a böngészőbe beírjátok a www.okosportal.hu (vigyázat 'a' betűvel) webcímet, akkor a tananyagot segítő feladatsorokat, videókat tudtok letölteni. Ezeket a letöltött anyagokat azután segítségül hívhatjátok a tanuláshoz.

okosportal.PNG

Ha a weblap bal felső sarkában a TARTALOM melletti létrára kattintasz, akkor a legördülő menüben ki tudod választani az évfolyamodat és alul a FIZIKA tárgyat. 

A FIZIKA melletti nyílra kattintva pedig egy csomó lejátszható, letölthető anyag van. Ezeket segédanyagnak, szemléltatésnak, egy kísérlet bemutatásául tudod használni. Innen akár egy videót megtanulva, megismételve az órán kiselőadást is tudsz tartani!!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr9215173020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása