Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

4. A körmozgás jellemzői (21. oldal)

II. Testek mozgásának vizsgálata

2019. október 15. - adecker

Nem is gondolsz rá, pedig te is állandóan körmozgást végzel. Tudod miért? Mert a gömb alakú Föld a saját tengelye körül forog, te pedig a Föld felszínén ugyanígy pörögsz-forogsz.

Az egyenes vonalú egyenletes mozgás volt a legegyszerűbb mozgásfajta, ezt tanulmányoztuk először. Az egyenletes sebességű mozgások között a másik igen egyszerű a körmozgás. Ezért most ez következik. Ezt egyenletes körmozgásnak nevezzük. Tulajdonságai:
- a test pályája kör
- a sebessége állandó.

A körpálya ismert fogalom. Az állandó sebességről beszéljünk! A sebességet a következő posztban vesézem ki. Olvassátok el majd gyorsan.

Az egyenletes körmozgásnál a sebesség nagysága állandó, az iránya pedig minden időpillanatban érintő irányú. Ezt a hétköznapokban úgy tapasztalhatjátok, hogy ha körbe mozgatjátok a karotokat egy krétát fogva, majd a krétát elengedve a kréta érintő irányba repül el.

Ezt látjátok a kalapácsvetőnél is, amikor elengedi a sporteszközét. 

korsebesseg.PNG

 

Amint látjátok az atlétikai közvetítésen, a kalapácsvető egyre gyorsabban pörög. Ez a gyorsuló körmozgást valósítja meg - ezt nem vizsgáljuk. Csak azt tárgyaljuk, amikor a mozgás egyenletes, például az óriáskerék ilyen. Az egyes kabinok sebessége egyenletes, állandó.

A körmozgásnál ezt a sebességet a kerületi sebességnek hívjuk, A jele ugyanúgy v, mint az egyenes vonalú mozgásnál és persze a mértékegysége m/sec.
Vedd észre, hogy ha egy nagy korongra sugár irányban kis kockákat teszel, akkor a legkülső kocka kerületi sebessége a legnagyobb. Miért? Mert minden kocka keringési ideje ugyanakkora (ameddig a korong pont egyet forog) és a legkülső kocka teszi meg a legnagyobb ívet.

Azt az időt, ami alatt a test pontosan egy kört ír le, keringési időnek hívjuk. Jele a T, mértékegysége a sec, min. A Föld keringési ideje 24 óra. Az óra nagymutatójának keringési ideje 1 óra, a kismutatójáé 12 óra, a másodpercmutatójáé pedig 1 perc.

A keringési időt periódusidőnek is mondjuk, mert a teljes kör az egy periódus. Tehát a definíció:
A keringési idő vagy periódusidő megmutatja, hogy a forgó test egy fordulatot mennyi idő alatt tesz meg. A jele ugyanúgy T, a mértékegysége sec, ill. min, h. A megtett út a körív hossza. Ez a körív lehet azonban akár 10 fordulat is, tehát 10-szer a kör kerülete.

A keringési időhöz tartozik a fordulatszám. A fordulatszám mutatja, hogy az egységnyi idő alatt hány fordulatot tesz meg a test (a kerék). Ennek jele az n, mértékegysége az 1/sec, 1/min.

Ha picit gondolkozol, a definícióból ki tudod következtetni, hogy a keringési idő a fordulatszám reciproka.
n=1/T. Az óra mutatóinak keringési ideje, mint az előbb írtam; T = 1 h, 12 h, 1 min. Akkor a fordulatszámok rendben n = 1 1/h, n = 1/12 1/h, 1/60 1/h. Az osztásokat elvégezve: n = 1 1/h, n = 0,083 1/h, 0,016 1/h.

HF: munkafüzet 20/1,3,4, 21/6

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr415224354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása