Barátom a fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

Kalászsuli_hetedikes_fizika

6. Több erőhatás együttes eredménye, eredő erő (61. oldal)

III. fejezet A dinamika alapjai

2019. január 02. - adecker

Két erő akkor egyenlíti ki egymást, ha
- ugyanazt a testet érik,                    - egyenlő nagyságúak,
- egy egyenesben vannak és            - ellentétes irányúak.

Ha a testet érő erőhatások kiegyenlítik egymást, akkor Newton I. szerint a test nyugalomban van (mint a rugós ábrán megrajzolt egyensúlyi helyzet), vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. Más szóval mozgásállapota nem változik. Jegyezzük meg ezt a logikai következtetést (mert a formulát máshol is alkalmazni fogjuk): ha a test mozgásállapota nem változik, akkor a rá ható erők kiegyenlítik egymást. Vagy nem is hat rá erő!

 

 Lásd a rugót ábrázoló kép jobb oldalát, a rugón a kis hasáb nyugalomban van, mert Fr = Fs . Fs pedig a hatásvonalában eltolt Fg, ugyanannak az erőnek az egyensúly ábrázolása miatt megrajzolt (nem harmadik!) erő.

Amikor a testet érő erőhatások nem egyenlítik ki egymást, mint itt a képen, akkor a test nincs egyensúlyban (tehát sebessége változik). Ilyenkor a test úgy gyorsul, mintha rá egyetlen erő az (F2 – F1) erő hatna.

 

Ezt az (F2 – F1) erőt EREDŐ ERŐ-nek hívjuk. Ez azért fontos, mert ezzel a megállapítással alapozzuk meg, hogy két vagy több erőt egyetlenegy erővel is helyettesíteni tudunk!!!

Két vektor összege vagy különbsége is vektor. Ennek az összegzésnek a technikáját/módszerét később fogjuk megtanulni.

FONTOS gondolatmenet: Pontosan ezt tapasztaljuk akkor is, amikor azt látjuk, hogy az asztalra tett test nem mozdul, holott két erő is hat rá – hasonlóan a fenti rugóhoz és a rajta lógó súlyhoz. Az Fs súlyerő azonos (!nem különböző harmadik erő!!!) a gravitációs mező/erőtér által kifejtett Fg erővel és egyensúlyt tart az Fny nyomóerővel. Az asztal ezzel az erővel hat a testre, nyomja felfelé a testet. A két erő egyensúlyt tart egymással, a két erő vektoros összege 0, tehát a testet végeredményben 0 nagyságú erő éri. Fny + Fg = 0, illetve Fny + Fs = 0. A testre ható eredő erő 0.

HF: Munkafüzet 35.-36. oldal 3.1-3.6. feladat

ÚJÍTÁS: Aki itt egy post-ban írja meg a házi feladatát, azt feleletnek fogom elfogadni (értékelem és beírom a KRÉTA-ba.

A bejegyzés trackback címe:

https://ks-7f.blog.hu/api/trackback/id/tr8214528348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása